Elektrónová mikrofotografia II

Autor: Alexander Smirnov | 23.9.2007 o 6:48 | Karma článku: 11,44 | Prečítané:  2921x

Metódu rastrovacej elektrónovej mikroskopie (SEM - Scanning Electron Microscopy) som už opísal v jednom z mojich predchádzajúcich článkov. Odvtedy uplynuli takmer dva roky, takže nastal čas na zverejnenie pár nových fotografií. Nasledujúcich pár záberov som nazbieral pred pár dňami na syntetických vzorkách “upečených” pri vyskom tlaku a teplote.

Korund je vedecký názov minerálu, ktoré zahŕňa verejnosti vo všeobecnosti známe drahokamy ako zafír alebo rubín. Typickú zafírovú a rubínovú farbu spôsobujú v tomto chemicky veľmi jednoduchom mineráli (Al2O3) prímesy rôznych prvkov ako napríklad chróm, respektíve titán a železo. V notorickej známej Mohsovej stupnici tvrdosti minerálov je deviaty a predčí ho len diamand. Má široké použitie od priemyslu (abrazíva) až po šperkárstvo.

Žiaľ, zámerom našich experimentov nebolo “upiecť” korund, ale minerál nazývaný akdalait (tohdit) (4Al2O3.H2O). Náš experimentálny neúspech však aspoň trochu napravila krása (nechcených) korundových kryštálov (a aj fakt, že nakoniec tam toho akdalaitu naozaj trochu bolo).

Zväčšenie 9500x

Zväčšenie 2200x

Zväčšenie 3700x. Dipyramidálne kryštály korundu sediace na tabuľkovitom kryštáli akdalaitu.

Zväčšenie 3000x

Zväčšenie 2500x

Zväčšenie 3300x

Zväčšenie 5500x

Zväčšenie 500x. Celkový záber na zmes korundu a akdalaitu.

Zväčšenie 3300x. Zdeformovaný kryštál korundu, ktorý sa ešte stále rozhoduje ako chce rásť.

Zväčšenie 10000x. Korund z odlišného experimentu, v ktorom sme zmenili pH v nádeji, že pomôžeme kryštalizácii akdalaitu.

Zväčšenie 4000x. Zmenené pH však jedine napomohlo rôznorodosti kryštálových tvarov korundu.

Zväčšenie 1900x.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Nemci hokejovú senzáciu nezavŕšili, Rusi rozhodli o zlate v predĺžení

Jedinými premožiteľmi Rusov na olympijskom turnaji boli Slováci.


Už ste čítali?