Americké pivo. Zlé alebo dobré?

Autor: Alexander Smirnov | 23.2.2005 o 14:27 | Karma článku: 8,64 | Prečítané:  3032x

Počas mojich ostatných návštev na Slovensku som sa stretol s pomerne uniformným názorom, že americké pivo je zlé a a určite horšie ako to slovenské. Je to pravda alebo mýtus rozširovaný tými, čo v USA nikdy neboli a radi generalizujú, že nielen pivo je zlé, ale aj ľudia sú sprostí. Varovania o zlom pive (a sprostých ľuďoch) som dostal aj ja, keď som sa sem v lete 2000 sťahoval. Tu ponúkam môj pohľad na pivo, k ľuďom sa možno vyjadrím v niektorom z neskorších spotov.

Na úvod je potrebné napísať, že generalizácia (zovšeobecňovanie) je v princípe zlá, najmä pri hodnoteniach kvalít vecí živých aj neživých. Platí to aj pri pive a preto musím na kvalitu amerického piva odpovedať alibisticky: ako ktoré.

Je celkom pochopiteľné, že čím je pivo horšie, tým viac reklamy v médiách potrebuje. Takmer bez výnimky to platí na Budweiser, Coors, Miller, Michelob a iné. Televízia je týchto reklám plná a ak sa naozaj dáte zlákať, nie je prekvapením, že nazvete americké pivo močkou. Budweiser tak totiž naozaj chutí. Jeho varieta "Bud light" sa dá pivom nazvať len so sebazaprením, pretože výzorom, chuťou a ani farbou pivo nepripomína. Aj napriek tomu, že sú týchto lacných pseudopív supermarkety plné, nedajte sa zlákať a radšej miňte pár babiek naviac a doprajte si dobré pivo.

Ďaľšie nepísané pravidlo je, že čím je väčšia produkcia danej značky, tým je pivo menej originálne a viac tuctovejšie. Keď sme už pri tuctovosti, nedá sa nespomenúť slovenské pivo - ktoré sa pre väčšinu ľudí delí len na dve skupiny: svetlé a tmavé. V pivnej terminológii je to však to isté: ležiak (lager). Je to jednoznačne najobľúbenejší typ piva na Slovensku a na nič iné ani väčšina z nás nie nie je zvyknutá. A v tomto je podľa mňa zdroj sklamania slovenského pivára v USA. Tu sa totiž s pivom experimentuje a varí sa veľa rôznych druhov: ale (porter, IPA), stout (imperial, oatmeal), lager (bock), lambic, trappist. Pre väčšinu z nás tieto pojmy neznamenajú nič a tak sa nemožno čudovať keď si v bare dáte Rogue Shakespeare Stout, zistíte len to, že Vám tento typ piva (stout) vôbec nechutí. A mýtus o zlom americkom pive začína, aj napriek tomu, že R.S.S. je jeden z najvyššie hodnotených stoutov na svete.

Okrem rôznorodosti druhov piva sú rôznorodé aj mená: Coopersmith's Horsetooth Stout, Dixie Blackened Voodoo Lager, Buffalo Blizzard Bock, San Andreas Earthquake Pale Ale či Rio Grande Outlaw Lager. Aj napriek netradičným menách však však všetky spomenuté značky dosť vysokej kvality. A ešte niečo: nebuďte prekvapný pivom s príchuťou medu alebo čerešní. Ja osobne takým moc neholdujem, ale z času na čas (najmä v lete) si doprajem Sam Adams Cherry Wheat.

Ja osobne vrelo doporučujem lokálne pivovary a rôzne sezónne pivá aj keď to pre cudzinca predstavuje značný hazard či náhodou nenarazí na nejaký miestny Budweiser. Doporučujem, aby ste si k srdcu zobrali nasledovnú radu: Zoznámte sa s terénom***. Nebojte sa pohľadať na googli miestne značky, ich hodnotenie, prípadne si obstarajte pivných sprievodcov po USA (napr. tento). Alebo sa spýtajte miestnych znalcov, určite neoľutujete. Keď sa Vám nepodarí zorientovať v miestnych značkách, môžete skúsiť niektoré z týchto všeobecne dostupných a dobrých pív: Samuel Adams, Anchor Steam, Brooklyn Lager, Yuengling, Sierra Nevada atď atď. A ak na americké pivá nemáte náladu, európske pivá sú dostupné takmer v každom bare.

***Podobnosť s geologickou rétorikou čisto náhodná :-)
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Po exministroch SNS odsúdených za nástenkový tender pátra polícia

Trest jedenásť rokov a deväť rokov dostali bývalí politici za kauzu nástenka.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Smer má páku na Lajčáka

Súmračnej radíme krotiť optimizmus.


Už ste čítali?